Jaarlijks wordt in Alkmaar op 18 november, de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), de Joost Zwagerman Lezing gehouden. Hiervoor wordt een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar van internationale betekenis uitgenodigd om te reflecteren op het belang van beeldende kunst en literatuur en de relatie tussen de twee domeinen. Dit jaar is dat Julian Barnes. Tijdens deze avond wordt tevens de Joost Zwagerman Essayprijs 2019 uitgereikt.

Bestel kaarten

Tickets kunnen online worden besteld bij TAQA THeater de Vest. Kaarten kosten €17,50 per stuk. Voorafgaand aan de (Engels gesproken) lezing zal de winnaar van de Essayprijs bekend gemaakt worden. Aanvang: 20.00 uur.

Essayprijs

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Van Bijlevelt Stichting willen graag, in de geest van Joost Zwagerman, essayistisch talent stimuleren. Daarom hebben zij samen het initiatief genomen tot de Joost Zwagerman Essayprijs, een jaarlijkse literaire onderscheiding bedoeld voor beginnende essayisten die nog niet in boekvorm hebben gepubliceerd. De inzending is vrij. De prijs bedraagt 7500 euro en zal worden uitgereikt tijdens de bijeenkomst van de Joost Zwagerman Lezing op 18 november 2019 in Alkmaar.

Julian Barnes

De Joost Zwagerman Lezing 2019 zal worden gegeven door de vermaarde Britse schrijver Julian Barnes. Julian Barnes (1946) schrijft essays, romans, memoires en mengvormen daarvan. Grote bekendheid verwierf hij met Flaubert’s Parrot. Barnes is internationaal gelauwerd, onder andere met David Cohen Prize en de Oostenrijkse Staatsprijs voor literatuur. Voor de roman Sense of an Ending ontving hij in 2011 de prestigieuze Man Booker Prize voor fictie. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald. Joost Zwagerman was een groot bewonderaar van Julian Barnes. 

Over fictie zegt Barnes: ‘Fictie verklaart en verrijkt, meer dan enige andere vorm van schrijven, het leven. (…) Als het om de waarheid van het leven gaat, hebben romans ons het meest te vertellen: wat het is, hoe we het doen, waartoe het misschien dient, hoe we ervan genieten en het appreciëren, en hoe we het verliezen.’

Lavinia Meijer

Voorafgaand aan de (Engels gesproken) lezing brengt vermaard harpiste Lavinia Meijer een gedicht van Joost Zwagerman ten gehore. Meijer werkt samen met de uiteenlopende (internationale) musici en verbindt beeldende kunst, literatuur en muziek in haar repertoire.

Goed om te weten

Waar kan ik parkeren in de omgeving van Theater De Vest?

Kan ik overnachten in Alkmaar?

Contact

De Joost Zwagerman Lezing wordt gezamenlijk door de partners georganiseerd. Heeft u vragen over kaartverkoop en bereikbaarheid? Neem dan contact op met TAQA Theater de Vest.

Voor vragen over publiciteit kunt u contact opnemen met:

Eva Groentjes
Coördinator Marketing en Development
Stedelijk Museum Alkmaar
T 072-5489753
M 06-50950604