Jaarlijks wordt in Alkmaar op 18 november, de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), de Joost Zwagerman Lezing gehouden. Dit jaar zal de Engelse schrijver Will Gompertz de lezing geven. Gompertz  is in Groot-Britannie en Amerika een succesvol auteur, die op originele en bevlogen wijze over kunst schrijft. Hij wordt beschouwd als een van de creatiefste denkers van dit moment. Vanwege zijn aanstekelijke optredens wordt hij ook wel de kunsthistorische stand-up comedian genoemd. Zijn derde boek; See what you’re missing - over hoe kunstenaars kijken - wordt volgend jaar februari verwacht; op 18 november licht hij vast een tipje van de sluier op.

Will Gompertz

De Joost Zwagerman Lezing 2022 wordt gegeven door William Edward Gompertz (Tenterden, 25 August 1964). Will Gompertz is een fenomeen. In zijn boek Denk als een kunstenaar leert hij de lezer creatief en inspirerend denken. Iedereen kan denken als een kunstenaar: Aanvankelijk was Will Gompertz niet geïnteresseerd in moderne kunst tot hij in Amsterdam oog in oog stond met een werk van Willem de Kooning. Toen ging het snel. Hij werd redacteur kunst bij de BBC, werkte zeven jaar lang bij de Tate Gallery in Londen, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor de populairste kunstwebsite van Engeland, voor het kunsttijdschrift en voor andere media-uitingen. Vorig jaar juni werd hij directeur van het Barbican Centre in Londen, één van de grootste kunstcentra ter wereld waar zowel concerten, voorstellingen als tentoonstellingen plaatsvinden. Hij schrijft voor The Guardian en The Times, geeft lezingen en is een geweldige performer. In 2008 werd hij door Creativity Magazine New York gekozen tot een van de vijftig creatiefste mensen in de wereld. Zijn derde boek; See what you’re missing - over hoe kunstenaars kijken - wordt volgend jaar februari verwacht.

Koos Breukel

Elk jaar haalt een goede bekende van Joost Zwagerman herinneringen op aan de in 2015 overleden auteur. Dit jaar zal fotograaf Koos Breukel vertellen over zijn ervaringen met Joost Zwagerman en wat deze voor hem betekende.

WIES

Voorafgaand aan de lezing zal WIES, een Nederlandstalig poptrio uit Amsterdam, bestaande uit Jeanne Rouwendaal, Tobias Kolk en Dan Huijser optreden. Naast invloeden van alternatieve rock en elektronica kenmerkt de muziek van WIES zich door een onmiskenbare Do It Yourself-mentaliteit.

Essayprijs

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Van Bijlevelt Stichting willen graag, in de geest van Joost Zwagerman, essayistisch talent stimuleren. Daarom hebben zij samen het initiatief genomen tot de Joost Zwagerman Essayprijs, een jaarlijkse literaire onderscheiding bedoeld voor beginnende essayisten die nog niet in boekvorm hebben gepubliceerd. De inzending is vrij. De prijs bedraagt 7500 euro en zal worden uitgereikt tijdens de bijeenkomst van de Joost Zwagerman Lezing op 18 november 2022 in Alkmaar. De essays worden gepubliceerd in de Nederlandse Boekengids.

Masterclass

Dit jaar vindt voor het eerst een voorprogramma plaats in de vorm van een masterclass essayistiek. De masterclass staat onder leiding van Özkan Akyol (ook bekend als Eus) met medewerking van Merlijn Olnon (de Nederlandse Boekengids) en de genomineerden voor de Joost Zwagerman Essayprijs 2022. Alumni van eerdere edities van deze essayprijs en beginnende essayschrijvers starten om 16:30-18:00 uur met een inspirerend programma over de invloed van het essay en de vraag wat een essay een goed essay maakt.

Goed om te weten

Hoe kom ik bij Theater de Vest?

Parkeergelegenheid

U kunt parkeren in Parkeergarage De Vest, APCOA Parking Grote Kerk aan de Bagijnenstraat, Parkeergarage De Kazerne of Parkeergarage Karperton (ca. 10 min. loopafstand). Het theater is goed bereikbaar met openbaar vervoer en ligt 10 minuten wandelen van NS-station Alkmaar.

Adres:

Theater de Vest
Canadaplein 2
1811 KE Alkmaar

Welke coronamaatregelen gelden er?

Er gelden geen coronamaatregelen

 

Hoeveel kost een ticket?

De kaarten kosten €17,50 per stuk. Via deze link kunt u kaarten bestellen.
Kaarten voor de Joost Zwagerman Masterclass bestelt u hier.

Kan ik ook een ticket inclusief maaltijd krijgen?

Ja, voor €25,- bestelt u een ticket voor de Masterclass, een maaltijd én de lezing.

Contact

De Joost Zwagerman Lezing wordt gezamenlijk door de partners georganiseerd. Heeft u vragen over kaartverkoop en bereikbaarheid? Neem dan contact op met TAQA Theater de Vest.

Voor vragen over publiciteit kunt u contact opnemen met:

Eva Groentjes
Coördinator Marketing en Development
Stedelijk Museum Alkmaar
T 072-5489753
M 06-50950604