Jaarlijks wordt in Alkmaar op 18 november, de geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), de Joost Zwagerman Lezing gehouden. Hiervoor wordt een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar van internationale betekenis uitgenodigd om te reflecteren op het belang van beeldende kunst en literatuur en de relatie tussen de twee domeinen. Dit jaar is dat Benjamin Moser. Tijdens deze avond wordt tevens de Joost Zwagerman Essayprijs 2020 uitgereikt. De Nederlandse Boekengids met de essays gratis thuis ontvangen? Dat kan via deze link: https://www.nederlandseboekengids.com/jzep2020/

In verband met de coronamaatregelen is de lezing online op deze website te zien vanaf woensdag 18 november, 20.00 uur. U hoeft niet in te loggen of aan te melden. De lezing is beschikbaar vanaf 20.00 uur, maar kan op elk gewenst moment daarna bekeken worden. De uitzending duurt ongeveer een uur.

 

Essayprijs

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Van Bijlevelt Stichting willen graag, in de geest van Joost Zwagerman, essayistisch talent stimuleren. Daarom hebben zij samen het initiatief genomen tot de Joost Zwagerman Essayprijs, een jaarlijkse literaire onderscheiding bedoeld voor beginnende essayisten die nog niet in boekvorm hebben gepubliceerd. De inzending is vrij. De prijs bedraagt 7500 euro en zal worden uitgereikt tijdens de bijeenkomst van de Joost Zwagerman Lezing op 18 november 2020 in Alkmaar. De essays worden gepubliceerd in de Nederlandse Boekengids. De essays thuis ontvangen? Dan kan via deze link naar de Nederlandse Boekengids.

Benjamin Moser

De Joost Zwagerman Lezing 2020 zal worden gegeven door de schrijver en biograaf Benjamin Moser (1976). Moser groeide op in Houston, Texas. Hij studeerde aan Brown University en promoveerde aan de Universiteit Utrecht. In 2009 verscheen zijn biografie over de Braziliaanse schrijver Clarice Lispector. Voor zijn biografie Sontag: Her Life and Work over de Amerikaanse schrijver, filosoof, essayist en activist Susan Sontag kreeg hij in mei j.l. de Pulitzer Prize toegekend, de prestigieuze Amerikaanse literatuurprijs. Moser brengt Sontag (1933-2004) en haar ideeën gloedvol tot leven in een vuistdikke, leesbare en gedurfde biografie. Moser woont en werkt in Nederland. Patrick van Mil, directeur van Stedelijk Museum Alkmaar, zal een nagesprek houden met Benjamin Moser.

Spinvis

Voorafgaand aan lezing brengt Spinvis, de eenmansband van Erik de Jong, samen met violiste Saartje van Camp twee nummers ten gehore. Spinvis maakt poëtische muziek uit samples en geluiden die niet onder één noemer gevangen kan worden.

Goed om te weten

Waar kan ik parkeren in de omgeving van Theater De Vest?

Kan ik overnachten in Alkmaar?

Contact

De Joost Zwagerman Lezing wordt gezamenlijk door de partners georganiseerd. Heeft u vragen over kaartverkoop en bereikbaarheid? Neem dan contact op met TAQA Theater de Vest.

Voor vragen over publiciteit kunt u contact opnemen met:

Eva Groentjes
Coördinator Marketing en Development
Stedelijk Museum Alkmaar
T 072-5489753
M 06-50950604