Op 18 november 2018, de 55ste geboortedag van Joost Zwagerman (1963-2015), wordt in Alkmaar de eerste Joost Zwagerman Lezing gehouden. Jaarlijks wordt een vooraanstaande schrijver, journalist of beeldend kunstenaar van internationale betekenis uitgenodigd om te reflecteren op het belang van beeldende kunst en literatuur en de relatie tussen de twee domeinen.

Met de Joost Zwagerman Lezing, een initiatief van Stedelijk Museum Alkmaar, Bibliotheek Kennemerwaard en TAQA Theater De Vest/ De Grote Kerk Alkmaar en mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Alkmaar, wil Alkmaar zijn literaire zoon eren en zijn gedachtegoed op stimulerende wijze levend en actueel houden.

Bestel kaarten

Vanaf 7 september kunnen online tickets worden besteld voor de eerste Joost Zwagerman Lezing. Kaarten kosten €17,50 per stuk. Voorafgaand aan de (Engels gesproken) lezing zal de winnaar van de Essayprijs bekend gemaakt worden. Aanvang: 20.00 uur.

Essayprijs

De Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en de Van Bijlevelt Stichting willen graag, in de geest van Joost Zwagerman, essayistisch talent stimuleren. Daarom hebben zij samen het initiatief genomen tot de Joost Zwagerman Essayprijs, een jaarlijkse literaire onderscheiding bedoeld voor beginnende essayisten die nog niet in boekvorm hebben gepubliceerd. De inzending is vrij. De prijs bedraagt 7500 euro en zal voor de eerste keer worden uitgereikt tijdens de bijeenkomst van de Joost Zwagerman Lezing op 18 november 2018 in Alkmaar.

Simon Schama

Eerste lezing door Simon Schama

Simon Schama houdt op 18 november de eerste Joost Zwagerman Lezing in Alkmaar.  

Schama (1945) is professor in de geschiedenis en de kunstgeschiedenis, met een bijzondere focus op Britse, Franse, Amerikaanse en Nederlandse cultuur. Hij gaf les in Cambridge, Oxford en Harvard en doceert tegenwoordig aan Columbia University in New York. Bij het Nederlandse publiek is Schama vooral bekend om zijn boeken Overvloed en onbehagen en De geschiedenis van de Joden. Dit tweede boek werd door Schama succesvol tot een PBS-documentaireseries gemaakt. Ook maakte hij de gelauwerde series A History of Britain en Simon Schama’s Power of Art.

Robbert Dijkgraaf

Simon Schama zal worden ingeleid en geïnterviewd door Professor Robbert Dijkgraaf, voormalig president van de KNAW en bekend van onder andere DWDD University. Dijkgraaf is directeur van het vooraanstaande Institute for Advanced Study in Princeton, centrum voor theoretisch onderzoek, waar illustere grootheden als Einstein en Oppenheimer hun academische thuisbasis hadden.

Goed om te weten

Waar kan ik parkeren in de omgeving van Theater De Vest?

Kan ik overnachten in Alkmaar?

Contact

De Joost Zwagerman Lezing wordt gezamenlijk door de partners georganiseerd. Heeft u vragen over kaartverkoop en bereikbaarheid? Neem dan contact op met TAQA Theater de Vest.

Voor vragen over publiciteit kunt u contact opnemen met:

Eva Groentjes
Coördinator Marketing en Development
Stedelijk Museum Alkmaar
T 072-5489753
M 06-50950604